Istoria Aerului conditionat

Atat pentru toti producatorii de aer conditionat, cat si pentru utilizatorii lor, ziua de 17 iulie 2012 ar fi trebuit sa fie o zi de sarbatoare, caci a fost aniversarea a 110 ani de la proiectarea primului aparat de aer conditionat.

În ciuda faptului că expresia “aer condiţionat”, a fost cunoscuta inca  de la începutul secolului al XIX-lea, primul proiect al cestui aparat a fost realizat în 1902.
Anume atunci inginerul si inventatorul american Willis Carrier, a inventat si proiectat prima masina de aer conditionat industrială pentru o tipografie din Brooklyn. Curios este faptul ca acest aparat nu a fost conceput initial pentru a răci aerul, ci pentru a-l usca, deoarece din cauza umiditatii excesive si a temperaturilor variabile dimensiunile foii de hartie se modificau si era  afecta în mod semnificativ calitatea de imprimare.

La inceputul erei sale de folosinta, aerul conditionat Carrier nu era produs pentru a aduce confort oamenilor, ci a fost conceput pentru a crea condiţii optime pentru echipamentele din halele de productie. Aerul conditionat regla temperatura şi umiditatea in incaperile de productie. În special, fabricile de textile din sudul Statelor Unite ale Americii, au fost printre primii consumatori ale noului sistem de aer conditionat. Sistemul de aer conditionat al lui Carrier stabiliza umiditatea din fabrica de prelucrare a bumbacului din Belmont, statul New Carolina.

In perioada de mai mult de un secol, inventia lui Willis Carrier a parcurs un drum lung de evoluţie, până în prezent, devenind un dispozitiv high-tech şi multi-functional, care este cu încredere folosit de milioane de oameni în diferite părţi ale lumii.

Posibilitatile aparatelor de aer conditionat moderne sunt aproape nelimitate. Astfel, astazi exista o gamă largă de aparate de aer conditionat cum ar fi aparatele mobile de aer condiţionat, capabile nu numai să răcească aerul, dar şi sa încălzeasca , cele split-sistem echipate cu un set întreg de filtre, importante pentru sanatate (de exemplu, modelul de Fresco de la Zanussi), sistemele-invertor, adaptate la nevoile utilizatorilor, precum şi multe altele aparate de aer conditionat industriale produse de firme de la toate brandurile de top din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *