Melci comestibili
Probabil ca multi se intreaba care melci sunt comestibili, iar raspunsul este mai mult decat imbucurator: toti melcii terestrii cu cochilie se pot consuma. In Romania exista doua specii mari de melci cu cochilie: Helix Pomatia şi Helix Lucorum, si ambele sunt evident comestibile. Cepaea Hortensis este un melc comestibil cu cochilie alba, dungata, de mici dimensiuni.
Pentru a putea fi preparati melcii trebuiesc curatati de mucus cu apa rece si sare. Totodata ei trebuie curatati si de continutul interior, prin asa numitul proceseu de purgare. Dupa ce ati reusit sa faceti rost de cativa melci, minim 400 de grame, ei trebuie tinuti fara mancare, cam sapte zile, pentru a elimina tot ceea ce au mancat, apoi pot fi preparati fara nici o problema.
Ingredientele principale pentru a gati melcii comestibili sunt untul, sarea si piperul. Exista sute de retete culinare care contin carne de melc, si evident stiti cu totii ca este considerata o carne deosebit de gustoasa.
De aceea foart emulti romani au inceput sa creasca melcii, in asa zisele ferme de melci. Lucru destul de usor de realizat, deoarece pentru a face o ferma de melci ai nevoie de iarba si de cativa melci.
Melcii nu sunt folositi doar in bucatarie, ci se folosesc si in industria cosmetica si cea farmaceutica. Crema din extract de melc contine Poly-Helixan, un extract cu excelente calitati nutritive pentru ten, foart ecautat de vedete. Acestea folosesc crema cu extract de melc pentru indepartarea celulelor moarte (peeling natural) promovand astfel aerisirea si regenerarea naturala a pielii.
Din aprilie pana in octombrie melcii comestibili se pot hrani fara probleme cu iarba din gradina. Pentru aceasta aveti nevoie doar de un tarc, usor de construit si fara mari investitii. Cel mai ieftin si mai eficient mod de a hrani melcii este cu trifoi, pentru care aveti nevoie sa achizitionati 1/2 kg de sămânţă de trifoi alb.
Pentru a se inmulti melcii incep sa se imperecheze la jumatatea lui iunie si in aceatsa perioada melcii nu mai mananca. Umezeala este foarte buna in perioada in care se hranesc, deoarece ii ajuta sa se deplaseze mai rapid in cautarea mancarii.
Carnea de melc este foarte saraca in lipide (0,5–0,8%) si relativ saraca in calorii (60-80 cal/100g.), ceea ce face din acest sortiment de carne un preparat exceptional pentru cei ce au probleme cu silueta. Piata carnii de melc este estimata intre 35 si 40 mii tone de melci vii, Franta si Italia fiind cei mai importanti consumatori din lume, acestia important mari cantitati din Grecia, si teoretic acest produs ar putea scoate din criza tara din sudul peninsulei Balcanice.