Medicina informativa – mararul
Folosirea medicala a mararului coboara pana in antichitate. Romanii, grecii, chinezii si indienii il foloseau pentru vindecarea multor boli, venerandu-i virtutile. Dacii cultivau si ei mararul, conferindu-i insusiri magice. Si astazi, in unele sate din pusta Aradului, ramurile de marar se atarna la poarta casei, pentru a alunga spiritele rele. Dar adevaratul lui pret consta in marea sa putere de vindecare. Mai multe informatii despre tratamente naturiste gasiti pe site-ul Medicina informativa.
- Astenie – puneti la macerat vreme de 10 zile 100 grame seminte de marar intr-un litru de vin rosu de calitate. Strecurati lichidul si varati-l inapoi in sticla. Beti dupa fiecare masa cate un paharel din acest tonic revigorant.
- Colici – imediat ce apar durerile intestinale, puneti sa fiarba zece minute o lingura de seminte de marar intr-o cana de lapte. Beti lichidul cat de fierbinte puteti. Usurarea apare repede.
- Constipatie – beti in fiecare zi o infuzie de seminte de marar (2 linguri la un litru de apa), seara, inainte de a va culca.
- Digestie dificila, voma – utilizati sub forma de infuzie frunze sau seminte uscate de marar (1,5 g la 1 litru de apa). Lasati sa se infuzeze un sfert de ora, apoi beti o cana dupa fiecare masa. Este un tonic al aparatului digestiv.
- Gripa – mestecati de-a lungul zilei seminte de marar. Aroma lor protejeaza gatul.
- Migrena – puneti la fiert 5 sau 10 minute o lingura de marar intr-o cana de lapte si beti-o cat se poate de fierbinte.
- Rinichi, vezica – in caz ca aveti pietre sau alte afectiuni la rinichi si vezica, beti o infuzie de radacina de marar (25 grame la 1 litru de apa), pe care le fierbeti 10 minute si le infuzati 5 minute. Se ia cate un paharel dupa fiecare masa.
- Retentie de urina – considerat drept un excelent diuretic, mararul le este recomandat tuturor celor ce urineaza greu, picatura de picatura. Se beau 3 cani de infuzie de seminte pe zi.
- Ochi – contra iritatiei ochilor si a pleoapelor, utilizati extern un decoct din seminte de marar (30 g la 1 litru de apa), fierte vreme de 5 minute. Aplecati-va fata deasupra recipientului luat de pe foc si acoperiti-va capul cu un prosop. Atentie la arsuri!
- Hemoroizi – infuzie din 1-2 lingurite frunze si tulpini uscate si maruntite, la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 20 de minute. Se strecoara si se beau doua cani pe zi.
- Tonifiere – se ia cate un cutit de pulbere de seminte inainte de masa. Se face o infuzie mai concentrata din frunze si seminte (4-5 linguri) peste care se toarna o cana cu apa clocotita. Se lasa 20 de minute. Se fac spalaturi, folosind o cantitate mai mare, bai de sezut.