Consultanta de mediu o necesitate?

Romania este nevoita sa se alinieze legislatiei de mediu din Uniunea Europeana, care are norme stricte si prevederi draconice. Vesticii iau foarte in serios problemele de mediu. De exemplu. in Austria rata de reciclare este de 68%, pe cand la noi in tara este sub 2%. Tinta pentru 2020 pentru Romania este de 50% si pare imposibil de atins, daca se mentine ritmul actual de crestere. Este clar ca UE va forta statul roman sa se implice si sa impuna diverse masuri pentru a mari ritmul de crestere a colectarii si reciclarii deseurilor. Daca in privinta colectarii separate a deseurilor, Romania a facut progrese, totusi lipsesc unitatile moderne de reciclare a deseurilor.

Toate firmele si institutiile din Romania, publice sau private, sunt obligate prin lege sa-si gestioneze deseurile. Multe companii au impresia ca nu produc deseuri, dar aceasta falsa impresie vine din necunoasterea legilor. Chiar si gunoiul menajer, din birouri, este considerat deseu si trebuie gestionat. Gestionarea presupune si colectarea diferentiata a deseurilor. Ca urmare a gestionarii rezulta si niste rapoarte, iar legea obliga firmele sa depuna raportari periodice.

Pentru a da un semnal ca legile de mediu trebuie luate in serios, legiuitorul a prevazut amenzi foarte mari. Cele mai usoare incalcari ale legilor de mediu se sanctioneaza cu amenzi incepand de la 10000 lei. De exemplu, daca firma nu desemneaza un responsabil cu managementul deseurilor, om care trebuie sa fi absolvit un curs de specialitate, este amendata cu cel putin 15000 lei.

Multe companii opteaza sa apeleze la o firma de consultanta de mediu, tocmai pentru a fi in legalitate si pentru a scapa de probleme atat de specifice. Externalizarea unor astfel de servicii se justifica atat financiar, cat si din din punct de vedere al resurselor umane. Birourile specializate in consultanta de mediu se vor ocupa pentru clientii lor de raportarile de mediu, de intocmirea dosarelor, de obtinerea de avize, de optimizarea proceselor de productie din punctul de vedere al legislatiei de mediu, gasind cele mai ieftine si eficiente metode de reciclare sau colectare a deseurilor.

Comunicate de presa gratuite

Comunicate de presa gratuite

Informatii recente:

  • Nu sunt informatii recente